Akácméz
Hazánk egyik legkeresettebb és legnépszerűbb méze. Közkedvelt zamatos íze, selymes állaga, és nem utolsó sorban számos jótékony hatása miatt.
Az akácméz remekül enyhíti a köhögést, továbbá erős, általános fertőtlenítő és méregtelenítő hatást is gyakorol a szervezetre.
Íze rendkívül lágy, harmonikus és kevésbé savas, illata diszkréten idézi
az akácvirágot, ezért nem nyomja el az ételek és italok saját ízét. Kémiai
összetételének legfontosabb jellemzője a magas fruktóz- (gyümölcscukor) és
alacsony glükóz- (szőlőcukor) tartalom. Ennek a cukoraránynak köszönhetően
kristályosodási hajlama rendkívül alacsony; megfelelő tisztaság esetén akár
évekig folyékony maradhat.
Alacsony pollentartalma
miatt gyakran azok is fogyaszthatják, akik más mézekre érzékenyek.
Az akácméz
kalcium- és vastartalma említésre méltó. A népgyógyászat és a termelői ajánlások egyaránt kiemelik
köhögéscsillapító, fertőtlenítő és immunerősítő hatását. Egy 2019-es magyar
klinikai vizsgálat tudományosan is alátámasztotta, hogy napi egy kanál akácméz
esti fogyasztása 37%-kal csökkentette a gyermekeknél a száraz köhögési rohamok
számát.
Enyhe lúgosító hatása
révén a gyomorsav-túltengés és a reflux tüneteinek enyhítésére is széles körben
alkalmazzák. Emellett méregtelenítő és májregeneráló tulajdonságokat is
tulajdonítanak neki.
2014 óta HUNGARIKUM