Homoktövises Krémméz
mézkülönlegesség
Alapja a napraforgó krémméz, melyhez homoktövis őrleményt keverünk, kellemesen ízt kapva.
A homoktövis jótékony hatásai
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy rendkívül tápláló bogyós gyümölcs, amelyet gyakran neveznek a "több ezer vitamin hordozójának" is. Különösen kiemelkedő a C-vitamin tartalma, amely sokszorosa a citroménak.
Főbb egészségügyi előnyei:
Erősíti az immunrendszert: Magas C-, A- és E-vitamin tartalma, valamint a benne lévő antioxidánsok jelentősen támogatják a szervezet védekezőképességét, segítenek a fertőzések megelőzésében.
Sejtvédelem és öregedésgátlás: Erős antioxidáns (flavonoidok, karotinoidok) hatásának köszönhetően védi a sejteket a szabad gyökök károsításától, lassítja az öregedési folyamatokat.
Bőr- és nyálkahártya regeneráció: Kiemelkedő omega-7 zsírsav (palmitoleinsav) tartalma segíti a bőr és a nyálkahártyák egészségét, regenerálódását. Segíthet ekcéma, száraz bőr és gyomorpanaszok esetén is.
Gyulladáscsökkentés: Hozzájárul a gyulladásos folyamatok mérsékléséhez a szervezetben.
A homoktövises krémméz előnyei:
Komplex vitaminbomba: A mézben lévő ásványi anyagok és a homoktövis szinte teljes vitaminskálája együttesen biztosítja a szervezet számára a szükséges tápanyagokat.
Ideális reggeli vagy délutáni erősítő: Természetes energiát biztosít, kiválóan alkalmazható a téli, megfázásos időszakban, vagy a tavaszi fáradtság leküzdésére.
Jobb felszívódás: A méz segíti a homoktövisben lévő hatóanyagok, így a zsírban oldódó vitaminok és az omega-zsírsavak jobb felszívódását.
Belső támogatás a bőrnek: A homoktövis omega-7 zsírsavjai belsőleg támogatják a bőr és a haj egészségét, amit a méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai egészítenek ki.
A krémméz állaga miatt könnyű kenyérre kenni, de teába keverve (langyos vagy kihűlt teába!) is finom, vagy joghurtba, müzlibe keverve is fogyasztható.
Amit érdemes tudni a napraforgó krémmézről:
A többi mézhez hasonlóan ő is általános immunrendszer erősítő hatással bír, azonban kevesen tudják, hogy számos más dologra is pozitívan hat:
Jótékonyan hat a vesére, szívre, tüdőre, belekre és a gyomorra is, ami főleg magas ásványi anyag és E vitamin tartalmának köszönhető. Különlegessége a kiemelkedően magas flavonoid-tartalma. Más mézekhez képest akár háromszor több kvercetint tartalmaz, valamint olyan, más mézekben nem vagy alig megtalálható vegyületeket, mint a pinocembrin és a naringenin. Ezen bioaktív komponensek erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, értágító és érfal-erősítő valamint szervezeterősítő hatással bírnak.
Lázcsillapító hatása van. Fertőtlenítő, vizelethajtó, görcsoldó. Segít csökkenteni a koleszterint.
Azonban kifejezetten savas kémhatású (pH 3.6-4.5), ezért gyomorsav-túltengésben
szenvedőknek fogyasztása nem, vagy csak mértékkel ajánlott.
Krémméz: Egy speciális krémesítő gépbe kerül a méz, mely hosszú ideig (3-4 hétig) keveri kisebb megszakításokkal. Így összetöri a kristályosodó szemcséket, ezzel krémes állagot adva a méznek, mely meg is tartja ezt az állagát! (A keverés miatt minimálisan habosodhat, de ez semmiképp nem befolyásolja a tartósságát!)