Hársméz
A hársméz az egyik legerősebb gyulladásgátló mézünk. Különösen jól alkalmazható felsőlégúti megbetegedésekesetén, megfázás, köhögés hörghurut esetén. A népi gyógyászatban régóta használják a téli időszakban.
Dominás íze van, mely nagyon különlegessé és zamatossá teszi. Az akácnál
jóval karakteresebb fajta. Illata és íze rendkívül
intenzív, fűszeres, jellegzetesen hársfavirág-aromájú. Kristályosodási hajlama
közepes.
Gazdag illóolajokban
(pl. farnezol), flavonoidokban és kolinban, amelyek hozzájárulnak komplex
gyógyhatásához. Tradicionálisan a meghűléses, lázas, légúti megbetegedések,
mint a hörghurut, első számú természetes szere. Erős antibakteriális
hatását egy magyar kutatás is igazolta, amelyben a friss hársméz bizonyult az
egyik leghatékonyabbnak légúti kórokozókkal szemben. Nyugtató, idegerősítő
hatása miatt álmatlanság és stressz enyhítésére is javasolt.
Kolin tartalma révén
feltételezhetően gátolja a zsírlerakódást és az érelmeszesedést.