Gyömbéres Krémméz
mézkülönlegesség
Alapja a napraforgó krémméz, melyhez gyömbér őrleményt keverünk, kellemesen gyömbéres ízt kapva.
A gyömbér (Zingiber officinale) egy rendkívül sokoldalú gyökér, amelyet évszázadok óta használnak fűszerként és gyógynövényként egyaránt. Legfontosabb hatóanyaga a gingerol, amely felelős jellegzetes ízéért és számos jótékony hatásáért.
Néhány jótékony hatása:
Emésztés segítése: Serkenti a nyál- és epe termelődését, gyorsítja a gyomor kiürülését, ezáltal enyhíti a puffadást, a gázképződést és az emésztési zavarokat.
Vírus- és baktériumölő: Támogatja az immunrendszert vírus- és baktériumellenes hatása révén.
Melegítő hatás: Segít megelőzni és enyhíteni a megfázás, az influenza és a légúti fertőzések tüneteit. Izzasztó hatása is segíti a láz csökkentését és csillapítja a köhögést.
Vércukor- és koleszterinszint: Egyes kutatások szerint segíthet a vércukorszint csökkentésében és kedvezően befolyásolhatja a koleszterinszintet, ezzel támogatva a szív- és érrendszer egészségét.
Antioxidáns védelem: Több mint 40 féle antioxidánst tartalmaz, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.
Amit érdemes tudni a napraforgó krémmézről:
A többi mézhez hasonlóan ő is általános immunrendszer erősítő hatással bír, azonban kevesen tudják, hogy számos más dologra is pozitívan hat:
Jótékonyan hat a vesére, szívre, tüdőre, belekre és a gyomorra is, ami főleg magas ásványi anyag és E vitamin tartalmának köszönhető. Különlegessége a kiemelkedően magas flavonoid-tartalma. Más mézekhez képest akár háromszor több kvercetint tartalmaz, valamint olyan, más mézekben nem vagy alig megtalálható vegyületeket, mint a pinocembrin és a naringenin. Ezen bioaktív komponensek erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, értágító és érfal-erősítő valamint szervezeterősítő hatással bírnak.
Lázcsillapító hatása van. Fertőtlenítő, vizelethajtó, görcsoldó. Segít csökkenteni a koleszterint.
Azonban kifejezetten savas kémhatású (pH 3.6-4.5), ezért gyomorsav-túltengésben
szenvedőknek fogyasztása nem, vagy csak mértékkel ajánlott.
Krémméz: Egy speciális krémesítő gépbe kerül a méz, mely hosszú ideig (3-4 hétig) keveri kisebb megszakításokkal. Így összetöri a kristályosodó szemcséket, ezzel krémes állagot adva a méznek, mely meg is tartja ezt az állagát! (A keverés miatt minimálisan habosodhat, de ez semmiképp nem befolyásolja a tartósságát!)